< Aloitussivulle

tietoatutkimusta

Mittauslautta

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on hankkinut automaattisen mittauslautan Pien-Saimaan veden laadun seurantaa varten. Lautta on ensimmäinen jatkuvatoiminen ja ympärivuotinen mittausasema Kaakkois-Suomessa. Mittauslautta on sijoitettu Taipalsaaren Riutanselälle keväällä 2010.

Mittauslautta mittaa lämpötilaa ja happea kolmelta syvyydeltä sekä sameutta, klorofylliä ja sinilevää kuvaava fykosyaania pintavedestä. Lautta lähettää mittausdataa kerran tunnissa ja sen voi käydä katsomassa etusivun vedenlaatutiedoista. Virtalähteenään mittauslautta käyttää aurinkopaneeleita sekä akkuja. Lauttaan on asennettu tutkaheijastin ja valo sekä heijastusnauhat näkyvyyden parantamiseksi.

 

lautta

Mittauslautta on siirretty lokakuussa 2013 Riutandelältä Piiluvanselälle. Mittauslautta seuraa Kivisalmen pumppaamon rakentamisen vaikutuksia sekä kesällä 2014 käynnistyvän pumppaamon vaikutuksia. Piiluvanselällä mittauslautta palveli 2014-2017.

Heinäkuussa 2017 mittauslautta siirrettiin Koneenselälle. Koneenselälle asennettiin kesäkuussa 2018 aurinkopaneeleilla toimiva hapetuslautta, jonka vaikutuksia mittauslautta nyt seuraa. Hapetuslautan asennuksesta tehty video löytyy tästä linkistä.

Lisätietoja mittauslautasta:

projektikoordinaattori Raija Aura, 040-5843 278, raija.aura(at)lappeenranta.fi
ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, 0400 - 815 284, ilkka.rasanen(at)lappeenranta.fi