< Aloitussivulle

kunnostus

Haja-asutus

Haja-asutus on yksi merkittäviä kuormituksen lähde Pien-Saimaalla. Pien-Saimaan valuma-alueella sijaitsee 1500 vakituista kiinteistöä ja 2000 lomakiinteistöä, eli yhteensä 3500 kiinteistöä ja 6400 asukasta. Laskennallisesti yksi henkilö tuottaa 1 kg fosforia vuodessa.

Kiinteistöjen jätevedet kannattaa käsitellä, jotta puhdasta vettä saa jatkossakin niin omasta kuin naapurin kaivosta. Tämä turvaa myös pitämään uimarannat sekä lähivedet hyvälaatuisina. Pien-Saimaan valuma-alueella vain noin 19 % kiinteistöistä on asetuksen vaatimukset täyttävä jätevesijärjestelmä.

Mitä vähemmän kulutat vettä, sitä helpompaa on myös jätevesien hoito. Samat ohjeet koskevat niin mökkiläisiä kuin vakituisiakin asukkaita.

PISA 2013 tarjosi suunnitelman vanhan jätevesijärjestelmän uusimiseksi Pien-Saimaan valuma-alueelle 9/2013 asti.
Lisätietoa jätevesiasioista voit käydä katsomassa JÄSSI jätevesineuvonnan ja Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.

Jätevesiasetus

Jätevesiasetus koskee kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, joita ei ole liitetty tai ei aiota liittää viemäriverkostoon. Lainsäädäntö velvoittaa, että uusiin rakennuksiin asianmukainen jätevesijärjestelmä tulee rakentaa heti. Vanhemmilla kiinteistöillä tehtäessä vähäisempääkin rakennusluvan vaativaa remonttia, tulee sen yhteydessä myös uusia jätevesijärjestelmä. Tavanomaisilla saneeraus kohteilla siirtymäaikaa on 15.3.2018 asti. Tämän jälkeen alkaa tehostettu valvonta.

Jätevesiasetus ei koske kiinteistöjä, jotka ovat kokonaan kantoveden varassa ja joissa on kuivakäymälä. Nk. ikävapautus koskee vakituisesti asuttuja kiinteistöjä, joissa kaikki kiinteistöllä vakituisesti asuvat omistajat ovat täyttäneet 68 vuotta ennen 9.3.2011. Ikävapautus tarkoittaa, että kiinteistöllä tulee olla toimiva jätevesijärjestelmä, mutta siltä ei vaadita asetuksen puhdistusvaatimuksia.

Kuivakäymälä

Kuivakäymälä on oikeesti siisti juttu.

Barbikin viihtyy huussissa

Kuivakäymälä säästää vettä, on edullisempi hankkia kuin jätevedenpuhdistamo tai umpikaivo ja on ympäristöystävällinen. Kuivakäymälästä syntyvän tuotoksen voi myös hyödyntää pellolla tai kasvimaalla. Kiinteistöstä syntyvienjätevesien hallinta on paljon helpompaa ja halvempaa, kun käsiteltävänä ovat vain harmaat jätevedet. Harmailla jätevesillä tarkoitetaan peseytymisestä, siivoamisesta ja keittiöstä syntyvää jätevettä.

Kuivakäymälöissä on monia eri mahdollisuuksia: kompostoiva, erotteleva, pakastava, polttava, haihduttava ja sähköllä tai ilman. Kaupallisia malleja löytyy useita erilaisia ja halutessaan kuivakäymälän voi rakentaa myös itse. Kuivakäymälä on käytännössä mahdollista rakentaa minne vain: mökille, vakituiseen asuntoon, uudisrakennukseen, vanhaan taloon, omakotitaloon tai kerrostaloon, yksityiseen tai julkiseen käyttöön, retkeilyreiteille, uimarannoille, veneeseen tai asuntovaunuun.

Lisätietoja kuivakäymälöistä löydät Käymäläseura huussi Ry:n kotisivuilta.

Haja-asutuksen jätevesihuollon yleissuunnitelma

PISA 2013 -hankkeen yhteydessä on tehty Läntisen Pien-Saimaan jätevesihuollon yleissuunnitelma ja suunnitelmat viidelle kylälle Läntisen Pien-Saimaan valuma-alueella. PISA 2013 -hanke tarjosi ammattilaisen tekemän suunnitelman jätevesijärjestelmän uusimiseksi 25 kiinteistölle Pien-Saimaan valuma-alueella. Lisäksi hanke neuvoi ja koulutti jätevesiasioissa.