Pien-Saimaan Suojeluyhdistys < Aloitussivulle

aurinkolasku

Norpan paluu

Elämme tukevasti tulevaisuudessa vuotta 2030. Pyöräilen aurinkoisena huhtikuun aamuna Skinnarilan hienoa rantaraittia yliopiston kampusta kohti. Näen sen ihan selvästi. Jäällä makoilee Saimaannorppa imettämässä terhakkaa kuuttia. Norppa on palannut Pien-Saimaalle! Edellinen havainto oli vuodelta 1947.

Näen silmissäni muutakin. Rannalla on suuri joukko ihmisiä kiikaroimassa tapahtumaa. Kuulen korvissani innokasta keskustelua. Taitaa olla kiinaa, saksaa, englantiakin. Joku istuu kivellä ja hörppii järvestä mukilla vettä. Näyttää olevan haltioitunut.

Muistelen menneitä onnellisena. Pien-Saimaan suojeluyhdistys käynnisti parikymmentä vuotta sitten järven kunnostuksen. Se sai hyvän kumppanin Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta ja kunnon työmiehen Antti Happosesta. Myös rantojen ihmiset innostuivat ihan oikeasti. Tulosta rupesi syntymään. Kosteikkoja rakennettiin ja pumppaamoja pantiin käymään. Kutilan kanavakin rakennettiin vihdoin viimein pari vuotta sitten.

Ihmettelen vieläkin, että Etelä-Karjalan liitto ei myöntänyt vuonna 2017 ”Suomi sata” hankerahaa suojeluyhdistykselle. Rahalla olisi kannustettu kansalaisia jaksamaan, sillä järvi tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa. No onneksi tunne oli niin voimakas, että onnistuimme ilman tuota rahaakin. Ehkäpä se oli sitten tarpeellisempi kaupungintalon joulukalenterin tekoon.

Blogi Pien-Saimaan suojeluyhdistyksen sivuille

Ti 14.3.2017

Avaamme yhdistyksen verkkosivuille blogisivun. Siinä merkittävät henkilöt kirjoittavat Pien-Saimaaseen liittyvistä asioista. Jokainen yhteisestä järvestämme kiinnostunut henkilö on merkittävä.

Etsimme kirjoittajia talouselämän, politiikan, tieteen ja taiteen aloilta. Ranta-asukkaiden ja muutoin järvestä kiinnostuneiden näkökulma on tärkeä.