< Aloitussivulle

SINILEVÄHAVAINTOJA EDELLEEN MONIN PAIKOIN SAIMAALLA

Sinilevähavaintoja on tehty viime viikolla ja viikonloppuna eri puolilla Pien-Saimaata. Erityisesti sunnuntain aurinkoinen ja tyyni ilma nosti levän näkyviin. Levää on nähty runsaasti rannoille ajautuneena, mutta myös vedessä hippuina.
Levää on havaittu useassa paikassa, muun muassa Koneenselällä, Keuruselällä, Riutanselällä, Pulkkaselällä, Sunisenselällä, Kuivaketveleessä, Kopinsalmessa ja kaupungin edustalla, kuten Halkosaaren rannalla. Havaintoja on jaettu sosiaalisessa mediassa ja niistä on ilmoitettu myös Lappeenrannan ympäristötoimeen.
- Sinileväkukinnat ovat jokasyksyinen ilmiö erityisesti Läntisellä Pien-Saimaalla syksyn täyskierron jälkeen, kertoo Raija Aura Lappeenrannan ympäristötoimesta.
- Tänä vuonna täyskierto tapahtui poikkeuksellisen myöhään, vasta syyskuun 10. päivän tienoilla. Täyskierto on tuonut pohjasta alusvedestä ravinteita pintaan levien käyttöön. Syksy on ollut myös poikkeuksellisen lämmin eivätkä levät ole vielä asettuneet talvilepoon.
Sinilevä on varsin sopeutuvainen ja kilpailukykyinen eliö: se viihtyy myös viileässä vedessä ja pystyy tarvittaessa sitomaan ilmakehän typpeä, jos siitä on vedessä pulaa. Sinilevä pystyy näin päihittämään kilpailijansa ja pääsee valta-asemaan ja massakukintaan.
- Vaikka viime talvi oli leuto ja valumia ja kuormitusta tuli järveen koko talven ajan, oli kesä yllättävän rauhallinen levien suhteen, Aura selittää.
- Nyt syksyllä tilanne onkin sitten muuttunut toiseksi.
Veden pintakalvolla killuva levämassa on jo elinkaarensa päässä ja pian häviämässä, mutta toki uusia sukupolvia voi olla tulossa. Myös rantaan kasautunut hajoava sinilevä on herättänyt kysymyksiä. Turkoosiksi tai valkeaksi muuttunut kasvusto muistuttaa lateksimaalia, mutta on vaaratonta, kuollutta sinilevää.

 Sinilev Mielakansaarssa 25102020 kuva Juha Pyrhnen

Sinilevää Mielakansaaressa Läntisellä Pien-Saimaalla 25.10.2020, kuva Juha Pyrhönen

Lisätietoja: Raija Aura, raija.aura(at)lappeenranta.fi