< Aloitussivulle

Lämpenevä sää ja vesi ovat tuoneet myös sinilevän pintaan. Viime päivinä on saatu runsaasti havaintoja eri puolilta Pien-Saimaata ja myös muista Etelä-Karjalan järvistä.

Viime päivinä on saatu useita sinilevähavaintoja eri puolilta Pien-Saimaalta, mm. Taipalsaaren Kantturanniemesta, Riutansaaresta, Konstusta, Kuivaketveleeltä ja Kauralahdesta, Haikolasta Laitsaarenselältä, Vehkasalonselältä ja Heposalosta sekä Lappeenrannasta Korkkitehtaan venerannasta ja Myllysaaren uimarannalta. Havainnot vaihtelevat juuri ja juuri näkyvistä hipuista yhtenäisiksi lautoiksi rannoilla.

Sama ilmiö on nähty Pien-Saimaalla useina kesinä, kesän lämpö tuo levän hetkeksi näkyviin. Keskikesällä heinäkuussa esiintymät ovat kuitenkin onneksi olleet hetkellisiä. Runsaimmat kukinnat Pien-Saimaalla on nähty yleensä syksyllä syys-lokakuussa.

Lämpenevä sää suosii levien kasvua ja tyyni paikka nostaa levät pintaan ja esille. Tuulet ja virtaukset kuljettavat levää ja kokoavat niitä näkyviksi lautoiksi.
Tilanteet voivat muuttua nopeastikin. Levälautta voi hävitä yhtä nopeasti kuin on tullutkin. Ja ilmaantua uuteen paikkaan.

Ravinnepitoisuudet Pien-Saimaalla eivät kuitenkaan ennusta pahaa leväkesää, mutta luonnonilmiöt saattavat yllättää. Uima- ja mökkirannoilla kannatta nyt pitää silmät auki ja käyttää omaa tervettä järkeä: jos vedessä on näkyviä vihreitä hippuja, pidä lapset ja kotieläimet rannalla. Myöskään löylyveden ottoa ei silloin suositella.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus kiittävät yleisöä havainnoista. Näin kerätään arvokasta tietoa leväesiintymistä.

Ilmianna sinilevä! Ilmoita havainnoista:

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kaakkois-Suomen levälinja, puh. 040 767 5388

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Raija Aura
040 5843 278, raija.aur(at)lappeenranta.fi