< Aloitussivulle

Kivisalmen pumppu asennetaan viikolla 9 (23.-27.2.2015)

Kivisalmen pumppaamo valmistuu. Viivästymistä ovat aiheuttaneet pumpun valmistushaasteet. Pumpun asennus aloitetaan viikolla 9. Pumpun testaus ja käyttöönotto aloitetaan samalla viikolla. Asennusta on mahdollista seurata kevyen liikenteen reitiltä. Pumppu on energiaa säästävä ja täysin kotimainen Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimustyön tulos.

 

Kivisalmen pumppaamon käyttöönotossa on päästy loppusuoralle. Pumppu asennetaan paikoilleen Kivisalmen kanavaan viikolla 9 ja asennuspäivä on todennäköisimmin 24.2. Pumppaamon avajaiset pidetään huhtikuun alussa. Pumppaamon energiatehokkaan pumpun ovat suunnitelleet Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) professorit Jaakko Larjola ja Juha Pyrhönen.

Uuden pumppaamon tarkoitus on vauhdittaa veden laadun paranemista Taipalsaarentien länsipuolella. Veden laatu on tällä hetkellä heikon ja tyydyttävän välimaastossa. "Pien-Saimaan pohjoiset ja läntiset osat kärsivät vesistön rehevöitymisestä ja sinileväkukinnoista. Pien-Saimaa on matala ja osin eristynyt ja veden vaihtuvuus siinä on hidasta. Lisäveden johtaminen tukee
merkittävästi muita kunnostustoimenpiteitä", selvittää ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

Pumpun toimitus viivästyi yhden avainalihankkijan vaihtumisen johdosta. Pumpun juoksupyörän siivistön valmistaja jouduttiin valitsemaan uudelleen, mikä viivästytti hanketta noin puolella vuodella.

Perinteisiä ratkaisuja parempi

LUT:ssa suunnitellun uudentyyppisen pumpun lasketaan säästävän energiakuluja noin 30 000 euroa vuodessa verrattuna parhaaseen kaupalliseen vaihtoehtoon. Ympäristötoimi on päättänyt hankkia pumppaukseen tuulisähköä, jolloin pumppauksen hiilijalanjälki jää hyvin matalaksi. Hiilijalanjälkeä olisi mahdollista alentaa myös aurinkopaneeleilla. Niiden hankinnasta ei kuitenkaan ole päätöstä.

Pumppu siirtää suuret määrät vettä, ja se tuottaa vain sen verran nostokorkeutta kuin tarvitaan halutun virtauksen ylläpitämiseksi. Suureen kokoonsa nähden pumppu on suhteellisen edullinen, ekologinen ja sen huollon tarve on erittäin vähäinen. Se kuluttaa sähköä vain noin 1/6 - 1/3 siitä, mitä lähinnä sopivat kaupalliset pumput kuluttavat.

Pumpussa on suuri juoksupyörän halkaisija, uudenlaiset siivet, oikaisusiivet, öljytön suoraveto ja hidaskäyntinen, suuren vääntömomentin kestomagneettitahtimoottori. Moottoria syötetään taajuusmuuttujalla ja juoksupyörän siipikulmia voidaan tarvittaessa säätää. Näin sähkönkulutus voidaan minimoida. Pumpun on toimittanut WP Waterpumps Oy ja sen moottorin AXCO
Motors Oy. Pumppu on kokonaan kotimaista tuotantoa.

"Pumppu edustaa täysin uutta tekniikkaa ja on ainutlaatuinen maailmassa" kertoo Lappeenrannan teknisen yliopiston professori Juha Pyrhönen. Pumppu on tarkoitus tuotteistaa, ja sille havitellaan markkinoita eri puolilta maailmaa, sillä pilaantuneita, seisovan veden altaita maailmassa kyllä riittää. "Uudelle pumpputyypille on jo nimikin valittu, ProPurAqva, mikä tarkoittaa "puhtaan veden puolesta", mainitsee professori Jaakko Larjola.

Lappeenrannan kaupunki ennakkoluuloton

"Lappeenrannan kaupunki valitsi LUT:n suunnitteleman pumpun ennakkoluulottomasti. Valinnan ratkaisivat juuri pumpun energiatehokkuus ja ekologisuus." kertoo ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

Pien-Saimaa on arvokas Länsi-Saimaan kunnille. Lappeenrannan kaupunki käyttää Pien-Saimaasta saatua vettä Huhtiniemen vedenottamolla tekopohjaveden valmistukseen. Tätä vettä käyttää talousvetenä noin 40 000 asukasta. Vesistö on myös hyvin tärkeä virkistyskäytölle ja matkailulle.

Pumppaamon vaikutuksia seurataan

Pumppaamon vaikutusten seuraaminen aloitetaan samalla, kun pumpun asennus ja testaus alkavat. Tärkeintä on seurata veden laadussa tapahtuvia muutoksia. Myös pumppaamon vaikutuksia jäätilanteeseen seurataan. Vaikka pumppu siirtää huomattavan vesimäärän (n. 10 m3/s eli reilut 300 miljoonaa m3 vuodessa), aiheuttaa se kuitenkin varsin pienen muutoksen vesistön virtausnopeuksissa. Jääolosuhteissa syntyy mahdollisesti muutoksia lähinnä Kivisalmessa. Myös Kirjamoinsalmen sekä Voisalmen sula-alueissa voi tapahtua laajentumista. Pumppaamon läheisyyteen Kivisalmen molemmille rannoille on sijoitettu varoituskylttejä varoittamaan lisääntyvästä virtauksesta. Jäällä liikkujia kehotetaan erityiseen varovaisuuteen. Asukkailta toivotaan myös havaintoja mahdollisesti muuttuneista olosuhteista.

Pumppuasennuksen seuraaminen

Pumpun asennus on iso työvaihe. Pumppu kuljetetaan Lappeenrantaan 23.2. erikoiskuljetuksena kahdessa osassa ja kootaan Kivisalmessa. Kokonaisuudessaan 6x6x4 m3 kokoinen kappale nostetaan kanavaan 24.2. nosturilla. Nostoa voi seurata kevyen
liikenteen väylältä Kivisalmen sillalta. Tarkka asennusajankohta ilmoitetaan Lappeenrannan kaupungin internetsivuilla ajankohtaista palstalla www.lappeenranra.fi.

 

Kuvia pumpusta voi ladata osoitteesta:
http://lut.pictures.fi/kuvat/LUT+Press+Images/Kivisalmen+pumppu/

Lisätietoja:

Pumpusta:
Professori Jaakko Larjola, puh. 040 505 3322, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Professori Juha Pyrhönen, puh. 040 571 1645, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Asennuksesta:
Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, 0400 815 284, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Projektikoordinaattori Raija Aura, 040 5843 278, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kivisalmi2015

Kivisalmi 13.2.2015. Kuva Raija Aura

24Kivisalmenpumppu

Pumppu koottuna ja koekäytössä tehtaalla Järvenpäässä. Kuva Tuomo Kokkonen WP